ARA TATİL GELDİ

Nasıl Söylediğimi Değil, Ne Söylediğimi Dinle!
29 Eylül 2019
ANOREKSİYA NERVOZA NEDİR?
30 Kasım 2019

Eğitim evde başlayıp, çocukların okula gitmesi ile süren ve yükseköğrenim ile devam edecek olan uzun bir yolculuktur. Bu süreçte çocukları doğru yönlendirmek, zorlandıkları alanlarda destek olmak, hoşgörü ile yaklaşmak ve onların hayatında ebeveyn olarak anlamlı bir yere sahip olmak en önemli yaklaşımlardan biridir.

2545522
Anne- baba olmanın maddi destek sağlamaktan, başı derde girdiğinde yanında olmaktan çok daha anlamlı bir yanı vardır. Çocukların sizin isteğiniz üzerine hayatta var olduklarını ve onların kişiliklerini, yürüyeceği bu yolu, güçlü/zayıf yönlerini ileriki yaşamlarını şekillendiren en önemli yapı taşının siz olduğunuzu unutmamanız gerekir. Onlara karşı kurduğunuz cümleler, taktirler, davranışlarını değerlendirme şekliniz, duygularını anlamanız, sizinle geçirdikleri anlamlı zamanlar belki de 20 dakikalık birlikte içtiğiniz kahve süresi onlar için çoğu zaman aldığınız yüksek fiyatlı objelerden daha fazla anlam taşımakta ve hayatlarında en doğru etkiyi yaratmaktadır. İlkokuldan beri eğitim sürecinin en heyecanlı anlarından biri okulların tatil olması yani dolu dolu geçen bir dönemin sonucunun aile ile paylaşılmasıdır. Araştırma sonuçlarına göre çocukların yapmaktan en çok keyif aldığı etkinliklerden biri aileleri ile geçirdikleri tatillerdir. Ailenin çocuğun hayatındaki tatil ve okul kavramlarını dengelemesi tatil döneminde ki yaklaşımlarıyla gerçekleşmektedir. Yani çocukların; okula, derse, eğitime karşı olan duygu, düşüncelerinin doğru şekilde pekişmesi için yazılı ve sözlü sınav sonuçlarının ebeveynler tarafından değerlendirmesi oldukça önemlidir. Yeni sistemde var olan ARA TATİL dönemi ile bu süreci yönetmek kolay hale gelmektedir. E-okul sisteminden yararlanarak çocukların 1 Yazılı ve sözlü sınav sonuçlarına kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Fakat; çocuğun ne başarısızlığını görmezden gelmek, ne mevcut imkânlarını artırarak sürdürmek ne de hakaret dolu “ Senden adam olmaz, emeklerime yazık, seni bir işe başlatsaydık daha yararlı olurdun vb.” ifadeler çocuğu derse, başarıya teşvik edecektir. Öncelikle ailenin var olan sınav sonuçlarının kendine de ait olduğunu unutmaması gerekmektedir. Çocuğun geçirdiği bir eğitim-öğretim süreci boyunca öğrenme sürecini, zorlandığı dersleri ve bu konuda ona ne kadar yardımcı olup olmadığını ya da aile içi sorunları ile çocuğu ne şekilde etkilediğini doğru değerlendirmesi gerekmektedir. Bütün bunların ışığında mevcut başarının sadece çocuğa bağlı olmadığı unutulmayarak;
-Çocuğun eğitim hayatı ile ilgili kısa süreli ve gerçekçi bir gözlem avantajının farkında olarak “49 günlük eğitim-öğretim sürecinde çocuk ne öğrendi? Neleri öğrenmekte zorlandı? Nasıl sorunlar yaşadı ?” soruları cevaplanmalıdır.

-Ara tatil sisteminin katkısı ile e-okul ve diğer okul sistemlerinden öğrencinin 1 yazılı ve sözlü sınav sonuçlarına çocuk ile birlikte bakılmalı ve değerlendirilmelidir.

-İyi not kavramı 100 olarak görülmemeli, her çocuğun kendi eğitim sürecine bağlı olarak başarı düzeyinin değişebileceği fark edilmelidir.

-Öncelikle iyi notlar değerlendirilmeye başlanıp başarısı için taktir edilmelidir.

-Başarılı olduğu ders her ne olursa olsun bu başarının yeteneğine göre şekillenmiş olabileceği de unutulmaması gereken önemli noktalardan biridir.

-Yazılı ve sözlü sınav sonuçlarında öncelikli bakılan not temel derslere (Türkçe-matematik vb.) ait olmamalıdır.

-Eğer öğrencinin düşük notları var ise bu başarısızlığın nedeni çocuk ile gerçekçi bir şekilde değerlendirilmeli ve düzeltmek adına beraber planlama yapılıp uygulanması takip edilmelidir. -Geçmiş zamandaki başarısızlıkları ile değil gelecek zamanda başarı adına hangi davranışları ya da bakış açısını geliştirmesi gerektiği konuşulmalıdır.

-Değerlendirme sırasında çocuğun başkalarını suçlamasına ve “ Zaten öğretmen beni sevmiyor, Matematik dersini anlatamıyor vb.” cümlelere izin verilmeden kendisi ile yüzleşmesi de sağlanmalıdır.

-En önemlisi bu tatilin bir “ARA TATİL” olduğu unutulmadan, 1 yazılı ve sözlü sınav sonuçları nasıl olursa olsun, çocuk motive edilmeli dokuz günlük tatil sürecinde ders çalışma davranışı sürdürülmelidir.

49 Günlük eğitim-öğretim süreci değerlendirmesinin yapılması oldukça önemlidir. Bu değerlendirme için çocuğunuza ayıracağınız 30 dakika onun hayatında en önemli etkileri yaratacak davranışlardan olduğunu bilmelisiniz.



Uzman Klinik Psikolog Gamze Kısmetoğlu