YKS’NİN ERTELENMESİ

Çocukların Kaygı ve Korkularında Baş Edebilmeleri İçin Ebeveyn Önerileri
26 Mart 2020
PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK
20 Nisan 2020

Hand with pen over application form

Sevgili Öğrenciler, 2020 YKS 25-26 Temmuz tarihlerine ertelendi. Buna kiminiz sevindi, kiminiz de “ben çalışmıştım niye ertelendi, bir an önce sınav olsaydı da tatilimi güzel bir şekilde değerlendirseydim” şeklinde düşünmüş olabilirsiniz.

Hand with pen over application form
Her ne düşünüyor ve hissediyorsanız hissedin ama dünyanın içinde bulunduğu belki de sınavlardan daha önemli olan bir gerçeği vardır ki, o da sizin ve sevdiklerinizin sağlıklı olmasıdır.

Sağlıklı değilseniz hiçbir şeyin anlamı yoktur. Siz, sağlam ve sağlıklı olursanız geleceğiniz de kararlarınız da sağlıklı ve sağlam olur.

Öncelikle mevcut yaşanılan durumun bir salgın olduğunu kabullenin. Sağlık ve hijyen kurallarına uyun. Bu günlerde kendinizi huzursuz, tedirgin, güvensiz, mutsuz, boşlukta hissedebilir; üzülebilir, sinirlenebilir, isyan edebilirsiniz, canınız sıkılabilir. Bu duyguları dünyada pek çok genç yaşamaktadır. Bu durum geçicidir.

Dünyada yaşanılan bu gerçeği kabul edin ve duygularınızı bastırmayın, kendinize şefkat gösterin. Duygularınızın peşine takılmak yerine gerçek zamanlı olun ve kendinize bir strateji belirleyin.

Gelin, gerçekçi bir plan yapalım. Sınava hangi alandan hazırlandığınızı siz biliyorsunuz. TM, MF, TS ya da Dil grubu olabilirsiniz.

Mart ayının son haftasındayız. Bugün itibariyle sınava 119 gün var. Hangi alandan sınava girerseniz girin çok avantajlı olduğunuzu fark edin. Geçtiğimiz yıllardaki konu sayılarına baktığımızda;

• TYT’de toplam 150 konu, AYT’de toplam 173 konu var. Toplam TYT ve AYT ile birlikte 323 konu oluyor. Ancak, alan olarak sınava girdiğinizi düşünürseniz, TYT ve AYT ile birlikte ;

• TM grubundan sınava girerseniz 208 konuya

• MF grubundan sınava girerseniz 244 konuya,

• TS grubundan sınava girerseniz 229 konuya,

• Dil grubundan sınava girerseniz 161 konuya çalışacaksınız.

ÖSYM’nin yapmış olduğu son açıklamaya göre 2020 YKS 9., 10., 11 Sınıfın tüm konuları ile 12 Sınıfın 1 dönemi konularını kapsayacağından bu sene sınava giren öğrenciler olarak tabiri caiz ise Lale Devri yaşayacaksınız.

Bu nedenle hem çalışılacak konu sayılarının azalması hem de sürenin uzatılması ile tarihi bir avantaj yakalamış oldunuz.

Şu ana kadar hiçbir hazırlık yapmamış olsanız bile, hiçbir şey bilmiyor olsanız dahi günde ortalama 1,5 konu öğrenirseniz ben inanıyorum ki şampiyon olursunuz.

Evde olmanın keyfini çıkarın. Hepinize şimdiden başarılar diliyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere...

Ayrıca Youtube üzerinden bu yazının videosunu izleyebilirsiniz.

https://youtu.be/Fb0tlbTBmps

Psikolog Ömer Öcal