PANDEMİ SONRASI OKULA DÖNÜŞ

2020 LGS HAKKINDA MERAK EDİLENLER?
4 Haziran 2020
ÖĞRENCİLERE MEKTUP
10 Kasım 2021

PANDEMİ VE OKUL DÖNEMİ İLE İLGİLİ EN ÇOK MERAK EDİLEN SORULARIN CEVAPLARINI HAZIRLADIK.

14-1631991467

Pandemi sonrası okula dönüşlerde uyum sağlamakta küçükte olsa sorunlar yaşanabilir. Okulda vakit geçirebildiğiniz eğitim alabildiğiniz ve sosyal çevreyle iletişimde olduğunuz o dönemlerde uyum problemleri daha az görülebilir. Ancak Pandemi sonrası bu uyum süreci yetişkinlerden çocuklara herkeste adaptasyon sürecini uzun yaşamalarına sebep oldu diyebiliriz. Sosyal becerilerin gelişimi için yetersiz olduğu dönemi geride bırakmalı artık okulun eskisi gibi kurallarına özellikle pandemi sonrası yeni alınan kararlara uymaları gerektiğini bilmeleri gerekiyor. Daha küçük yaştaki çocuklarda bu süreç daha uzun olsa da aile ve öğretmenlerimizin biraz sabırlı olmaları gerekiyor. Peki bu süreçte çocuklarla nasıl vakit geçirmeli ve nasıl davranmalıyız konusunda birkaç küçük öneride bulunmak isteriz.

- Okulların açılması ile birlikte eğitimin yeniden düzene girmesi ailelerimizi sevindirse de bir yandan kalabalık ortamlarda çocuklarının bulunması endişe ve korkuya sebep olabilir. Hatta çocuklarda bu endişe ve korku artarsa arkadaşlarıyla bir takım kaygılara hatta iletişim sorunlarına sebep olabilir. Bu problem çocuklarda geçici veya kalıcı olabilir. Bu yüzden aileler okulda tedbirlerin yeterli olduğunu çocuklara anlatmalı eğer endişeleri varsa okul yönetimi ile iletişime geçmeleri gerekir.

- Aileler çocukların kısa tatil, yaz tatili hatta hafta sonu tatilleri sonrasında bile okula uyum sağlamakta zorlanabildiklerini unutmamalı ve bu geçiş sürecinde onları motive edici güzel cümlelerle destek vermeli, yardımcı olmalıdırlar.

- Eğitimin yeniden yüzyüze yapıldığı bu süreçte ailelerin onlara sabırla yaklaşıp yanında olduklarını hissettirmeleri gerekir. Pandemiden dolayı kurallarda yeni kararlar kısıtlamalar ve önemler olacağını değişikliklere karşı hazırlıklı olmalarını söylemeleri gerekir. Alınan karar ve önemlerle tehlike de olmadığını söylenmelidir.

- Çocuklarda endişelerinin artmasında önemsenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu duyguda ona ihtiyacı olan ilgiyi vermeliyiz. Duygularını paylaşmak istediğinde her zaman yanında olduğunuzu hissettirmelisiniz. Gerekli durumlarda rehberlik biriminden destek alarak bu süreci daha sağlıklı atlatabilirsiniz.

- Pandemi döneminde uyku düzeni, yeme alışkanlıkları çocuklarda bir hayli değişti. Bu süreçte eski düzeni yakalamaları zorlaşmış olabilir. O nedenle uyumak için her zamanki vakitten bir saat erken uyku hazırlığına geçmelerini ve günlük diş fırçalama, pijama giyme, yatağa girme gibi rutinler başladığında uykuya kolay geçiş için çocuğunuzu hazırlayacaktır.

- Çocuğunuz için okula başlamak ilk deneyimi olacaksa eğer ona okulun nasıl bir yer olduğunu neler yapıldığını arkadaşları olacağını ve öğretmenin ona destek olacağını anlatmalısınız. Sorun yaşadığında kimlerden destek alabileceğini siz okulda olmasanız da kimlerle çözebileceğini anlatmazsınız.

- Pandemi döneminde ebeveynler evden çalışıyor olabilir Buda çocuklarda “Ailem evdeyken ben neden okula gidiyorum ?” sorusuna ve okula gitmemelerine sebep olabilir. Evden çalışan aile bireylerinin çocuklara bu durumu mutlaka açıklamalı ve rahatlamalarını sağlamalılar.

- Çocuklar endişelerini okulda öğretmen ve arkadaşlarıyla paylaşmış olabilir. Bu yüzden her zaman gün sonunda kısaca neler yaptıklarını sormaları gerekir. Böylece yaşadığı endişe veya korkuları var ise müdahale etmeleri için durumu daha kolaylaştırmış olurlar. Aynı zamanda aile içinde kısa süreli sohbet etmek günü değerlendirdikleri keyifli bir muhabbete dönmüş olur. İletişimi kuvvetlenmesini de sağlamış olurlar.

Miray GÜLEK